Producătorii agricoli din fermele mici și mijlocii, dar și consumatorii sunt în căutarea unor alternative economice durabile prin care, pe de o parte, produsele locale să fie accesibile direct celor care le doresc, pe de alta, acestea să fie valorificate la un preț echitabil, care să se întoarcă direct în fermă. La nivel mondial, dar și în Uniunea Europeană și în România, există proiecte și modele de afaceri care colectează, procesează și comercializează produse alimentare locale, funcționând în același timp ca centre de resurse și asistență pentru fermieri. Există modele de comercializare care au un impact foarte bun nu numai pentru conectarea la piață a fermelor mici, dar și pentru a le sprijini să dezvolte activități cu valoare adăugată, concentrându-se pe produse tradiționale, ecologice sau de calitate sau pe dezvoltarea unor servicii conexe de ecoturism sau agroturism.

Însă beneficiile acestor forme de valorificare a produselor sunt mult mai multe: contribuie la menținerea unei culturi agricole și gastronomice locale, reflectă și păstrează tradițiile specifice unei regiuni, reconectează zonelor urbane și rurale, având totodată o contribuție incontestabilă pentru protejarea mediului și a biodiversității. Food Hubs este unul dintre posibilele modele. Această serie de webinarii va aborda dificultățile și oportunitățile cu care se întâlnesc aceste modele de afaceri. Subiectul va fi tratat într-o perspectivă holistică, pornind de la conectarea agriculturii cu industria agroalimentară și consumatorii, dar luând în considerare și eforturile de protejare a mediului, lupta împotriva schimbărilor climatice, impactul digitalizării și imperativul unei dezvoltări durabile a spațiului rural.

Obiective:

  • Promovarea unor modele economice asociative viabile pentru producătorii agricoli și a unor abordări inovative în dezvoltarea circuitelor scurte de aprovizionare și desfacere a produselor locale;

  • Identificarea de oportunități pentru producătorii agricoli și consumatori la nivel european și național;

  • Soluții pe termen mediu și scurt care să răspundă la nevoile imediate ale micilor producători agricoli;

  • Identificarea unor soluții pentru durabilitatea economică și ecologică și tranziția digitală în mediul agricol și în industria alimentară.

Format:

Timp de o săptămână, în fiecare zi la ora 19:00 EEST/18:00 CET, ne vedem online pe rețelele sociale Renew Europe și Dacian Cioloș pentru a discuta pe temele de mai jos.