Despre

Despre
 • Sunt Dacian Cioloș, politician român, născut în 1969, pe 27 iulie, la Zalău. Am copilărit în Pericei, o comună din județul Sălaj, loc care a rămas pentru mine „acasă”. De la familia mea am învățat că munca înseamnă viață, iar de la bunicul meu am învățat că miezul lumii e în oameni și în pământ și că agricultura oferă un raport corect cu lumea.
 • Am absolvit Liceul Agricol din Șimleu Silvaniei.
 • Am absolvit Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, devenind astfel inginer horticultor.
  În perioada studenției am fost reprezentant al studenților în senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în consiliul de administrație al Facultății de Horticultură din Cluj-Napoca, precum și coordonator al programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj-Napoca în ferme agricole din Franța și inițiator și membru fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA.
  Am urmat stagii de practică în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretania, studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile și organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franța. Tot în aceeași perioadă, am făcut parte din Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă din Paris-Montreuil, ocupându-mă de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia–Argeș pentru dezvoltare rurală.
 • Am urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure d'Agronomie din Rennes (1995–1996), beneficiind de o bursă guvernamentală franceză.
  Pe durata acestor studii (februarie - septembrie 1996), am activat în calitate de inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron, ocupându-mă cu elaborarea lucrării de diplomă DAA „Analiza și evaluarea experienței de dezvoltare agricolă și rurală în Nord-Aveyron”.
 • Am urmat un master științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École Nationale Supérieure d'Agronomie și Université Montpellier și Université Montpellier I.
  Pe durata acestor studii am lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurală a Direcției Generale de Agricultură, ocupându-mă cu pregătirea programului SAPARD.
 • Am fost directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia și Consiliul Județean Argeș.
 • Am fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă în cooperare cu Asociația Națională de Dezvoltare Agricolă.
 • Am devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent responsabil cu analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene.
 • Am lucrat la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, SAPARD.
 • Am lucrat pe cercetare aplicată privind organizarea profesională agricolă din România, în cadrul Institut National de Recherche Agronomie (IGRA) Franța și École National Superieure Agronomie Montpellier.
 • Am devenit consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și reprezentant al României în Comitetul Special Agricol al României la Consiliului Uniunii Europene.
 • Am fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene la Ministerul Agriculturii.
 • Am fost propus pentru ocuparea funcției de ministru (propus independent de guvernul Tăriceanu) al Agriculturii și am deținut aceast portofoliu până la demisia cabinetului, după alegerile parlamentare din noiembrie 2008.
 • Am avut funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene – cel mai tânar comisar din echipa președintelui José Manuel Durão Barroso;
  În acest mandat am coordonat elaborarea unor strategii la nivel european și internațional pentru a genera consens politic în jurul noilor politici pentru agricultură, securitate alimentară, investiții și dezvoltarea zonelor rurale. Pe lângă gestionarea curentă a unui buget de 60 de miliarde de euro, am propus și am condus o reformă majoră a Politicii Agricole Comune, care aducea mai multe fonduri pentru agricultorii români și permitea o utilizare mai adaptată a acestor fonduri la condițiile și nevoile specifice ale României.
 • Am fost numit consilier special pentru securitate alimentară de către fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
 • Am deținut funcția de prim-ministru al Guvernului României;
  Am condus un guvern independent politic într-un an electoral, având ca obiectiv organizarea corectă a unor alegeri locale și alegeri parlamentare, dar și lansarea unor reforme în domenii precum sănătatea, educația, infrastructura, transparența bugetară, debirocratizarea administrației publice.
 • Am cofondat Platforma România 100;
  Împreună cu alți patru foști colegi din guvernarea 2016. Aveam atunci obiective ambițioase cu organizația noastră, dar realiste: articularea unui proiect de dezvoltare durabilă folosind în mod eficient resursele naturale și umane pe care le are România, care să conducă la modernizarea țării, la crearea de oportunități pentru toți cei care vor o viață mai bună și la întărirea statului de drept.
 • Am fondat și am fost ales președinte al Partidului Libertate, Unitate, Solidaritate (PLUS);
 • Am fost ales președinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European;
  Grupul Renew Europe este al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, care reuneşte forţe de centru, liberale şi progresiste. Într-o perioadă în care statul de drept și democrația sunt amenințate în unele zone ale Europei, Renew Europe va susține persoanele care suferă din cauza tendințelor anti-europene și naționaliste pe care le vedem revenind în prea multe țări. Suntem responsabili pentru o Europă mai prosperă, în beneficiul tuturor europenilor, investind în talentele cetățenilor noștri și deblocând potențialul pieței interne a Europei. Credem cu tărie că durabilitatea mediului, creșterea economică, concurența echitabilă și responsabilitatea merg mână în mână. Misiunea noastră este să reînnoim Uniunea Europeană. Pentru că viitorul nostru depinde de viitorul UE și pentru asta merită să luptăm!