13-14 aprilie, București și LIVE

 

Războiul din Europa schimbă totul. Am trăit zeci de ani cu iluzia că producția agricolă în Europa este asigurată și că putem continua nestingheriți, la nesfârșit, să facem agricultură bazată pe importuri de gaz și de fertilizatori. Vedem acum ce înseamnă dependența de inputuri cruciale, nu numai pentru agricultura românească, dar și pentru agricultura și economia europeană.

Criza declanșată de războiul din Ucraina pune securitatea alimentară în centrul agendei naționale, europene și internaționale, pe picior de egalitate cu securitatea energetică și cu apărarea. Această criză demonstrează, totodată, punctele slabe ale sectorului agricol european și românesc. E momentul să discutăm serios despre cum regândim politicile agricole și alimentare pentru a le oferi fermierilor instrumentele și sprijinul necesar în fața crizei actuale, dar și a celor viitoare.

Este un an-cheie pentru sectorul agricol. Se împlinesc 60 de ani de la crearea Politicii Agricole Comune (PAC), de care România a beneficiat pentru modernizarea sectorului agricol de la aderarea sa, în 2007. În 2023, va intra în vigoare noua PAC, care va aduce reguli noi și schimbări importante pentru sectorul agricol. Planurile naționale strategice (PNS), care vor stabili modul în care va fi distribuit bugetul și măsurile prevăzute în următorii cinci ani, sunt în curs de examinare de către Comisia Europeană.

De-a lungul acestor două zile de conferință, vom analiza criza agricolă și alimentară creată prin invadarea Ucrainei de către Rusia și instrumentele necesare fermierilor pentru a face față problemelor multiple cauzate de aceasta. De asemenea, vom discuta Planul Național Strategic al României și măsurile prevăzute pentru a face sectorul agricol românesc mai rezistent, competitiv și orientat spre viitor. În plus, vom analiza instrumentele prevăzute în noua PAC, cum ar fi eco-schemele și condiționalitatea socială.

În ultimul panel, vom dezbate viitorul agriculturii, ce se poate face pentru a asigura autonomia strategică a agriculturii și alimentației europene, prin diminuarea dependenței de îngrășămintele importate, creșterea producției de culturi proteice și pentru a ne asigura că produsele importate respectă aceleași standarde europene de calitate.

Conferința a avut două zile de discuții și dezbateri alături de lideri din industrie și reprezentanți ai instituțiilor naționale și europene:

  • 13 aprilie 2022

    14:00 Panel I - Noua PAC: Cât de pregătiți suntem să răspundem crizelor?

    Dacian Cioloș - Europarlamentar (USR, Renew Europe), Membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, fost Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală

    Adrian Chesnoiu - Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

    Alexandra Popa - moderator

    ______

    15:30 Panel II - Planul Național Strategic al României: are România o strategie pentru viitor?

    Mariusz Stefan Migas - Șef de unitate geografică pentru Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Bulgaria și România, Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene

    Sorin Moise - Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii

    Alin Mituța - Europarlamentar (USR, Renew Europe), Membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală

    Daniela Giurcă - Cercetător, Institutul de Economie Agrară al Academiei Române

    Robert Veress - moderator

    ______

    17:30 Panel III - Ambițiile climatice și de mediu în noua PAC: Care sunt principalele oportunități și provocări?

    Gaelle Marion - Șef de unitate responsabilă de arhitectura verde a PAC, Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene (DG AGRI)

    Daniela Rebega - Director General al Direcției Generale Dezvoltare Rurală, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

    Camelia Gyorffy - Consilier politic, COPA-COGECA

    Cristina Cionga - Director pentru afaceri europene, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR)

    Alin Prunean - Deputat (USR), Membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice

    Nicoleta Dragomir - moderator

  • 14 aprilie 2022

    09:00 Panel IV - Tinerii fermieri, modernizare, digitalizare: Avem instrumentele necesare pentru a moderniza sectorul agricol românesc?

    Horațiu Oliviu Buzgău - Tânăr fermier, fondator & CEO Holiv Ecoplant SRL

    Dafina Jeacă - Fondator și Director de Operațiuni OGOR.RO

    George Cățean - fost Secretar de Stat, Administrator Ferma Cățean - Brașov

    Florian Ciolacu - Director Executiv, Clubul Fermierilor Români

    Șerban Dinu - Co-fondator ROMO

    Gabriel Gherghescu - moderator

    ______

    11:00 Panel V - Sectorul agricol și dimensiunea socială: Cum va integra România aspectele sociale în politica agricolă?

    Dragoș Pîslaru - Europarlamentar (USR, Renew Europe), Președintele al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale

    Oana Țoiu - Deputat (USR), Membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială

    Marius Hanganu - Consilier la DGB Faire Mobilität (Germania)

    Dumitru Oprițoiu - moderator

    ______

    13:00 Concluzii - Politica agricolă comună: Ce perspective pentru viitor?

    Dacian Cioloș - Europarlamentar (USR, Renew Europe), Membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, fost Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală

 

Urmărește conferința

Click pe video-urile de mai jos sau accesează direct playlist-ul de pe YouTube aici.

 
 

Punctele atinse în discuție:

 

Panel I - Keynote speech - Noua PAC: Cât de pregătiți suntem să răspundem crizelor?

Războiul din Ucraina a pus în centrul agendei europene și internaționale securitatea alimentară, punând-o la același nivel cu securitatea energetică. Fermierii români și europeni se confruntă cu probleme serioase, precum prețul crescut la gaze, energie și îngrășăminte. Astăzi, mai mult ca niciodată, fermierii au nevoie de ajutor și susținere.

Acest panel are ca obiectiv să analizeze dificultățile cu care se confruntă fermierii români și măsurile care au fost luate de către Comisia Europeană pentru a-i ajuta să facă față noilor provocări. Se va discuta, de asemenea, dacă noua PAC oferă instrumentele necesare fermierilor pentru a răspunde nevoilor acestora.

În acest panel vom pune în dezbatere dacă noua PAC are instrumente pentru dezvoltarea și creșterea autonomiei alimentare a UE pentru produse de bază și cum poate contribui agricultura României la asta.

 

Panel III - Ambițiile climatice și de mediu în noua PAC: Care sunt principalele oportunități și provocări?

Fermierii sunt printre cei mai afectați de schimbările climatice și degradarea mediului, deoarece producția de alimente depinde de fertilitatea solului, calitatea apei, condițiile meteorologice și prezența polenizatorilor. Din aceste motive, fermierii trebuie să joace un rol activ în protejarea resurselor naturale și tranziția către o agricultură mai sustenabilă și prietenoasă cu mediul. Uniunea Europeană trebuie să îi sprijine financiar pentru luarea acestor măsuri.

Noua PAC conține măsuri importante în acest sens, de exemplu, prin introducerea pentru prima dată a eco-schemelor sau prin stabilirea măsurilor de agro-mediu care includ și bunăstarea animalelor. În plus, a fost introdus un sistem mai amplu de condiționalități, pe care fermierii vor trebui să le respecte.

Acest panel are ca obiectiv să analizeze noile măsuri de mediu și climă prevăzute în noua PAC, în special eco-schemele, deoarece fiecare stat membru are libertatea de a-și stabili propriile eco-scheme. Vom discuta de asemenea cum noua PAC va fi aliniată cu Pactul Verde European și strategiile de la Fermă la Consumator și cea privind Biodiversitatea, în special în noul context geopolitic.

 

Panel V - Sectorul agricol și dimensiune socială: Cum va integra România aspectele sociale în politica agricolă?

Una dintre noutățile reformei este introducerea dimensiunii sociale în noua PAC. În practică, aceasta înseamnă că fermierii și proprietarii de terenuri care primesc subvenții vor trebui să respecte legislația muncii.

Această schimbare este importantă nu doar pentru lucrătorii români care muncesc în țară, dar și pentru miile de români care muncesc peste hotare.

Obiectivul acestui panel este să discutăm cum acest mecanism, care va deveni obligatoriu începând cu 2025, va fi implementat în România, în coordonare cu Ministerul Muncii. Vom analiza care va fi potențialul impact asupra lucrătorilor din agricultură, atât în România, cât și în alte state membre ale Uniunii Europene.

 

Panel II - Planul Național Strategic Român: Are România o strategie pentru viitor?

Noua PAC va fi evaluată pe rezultate și performanță și va permite statelor membre, inclusiv României, o mai mare flexibilitate în stabilirea Planurilor Naționale Strategice (PNS).

Planul Național Strategic, un fel de PNRR pentru agricultură, este un document strategic care va stabili direcția agriculturii românești în următorii cinci ani. El va determina modul în care se vor cheltui 16 miliarde de euro, bani pe care România îi va primi în această perioadă.

În acest panel vom analiza ce măsuri a stabilit România în PNS: reducerea deficitului balanței comerciale, creșterea competitivității sectorului agricol, consolidarea fermelor de familie, consolidarea poziției fermierilor în lanțul agroalimentar și consolidarea mediului asociativ.

 

Panel IV - Tinerii fermieri, modernizare, digitalizare: Avem instrumentele necesare pentru a moderniza sectorul agricol românesc?

Atât în România, cât și în întreaga Uniune, agricultura se confruntă cu o dublă provocare demografică: pe de-o parte, îmbătrânirea populației agricole, pe de altă parte, din ce în ce mai puțini tineri stabiliți în mediul rural.

Sectorul agricol român se confruntă, de asemenea, cu un nivel slab de digitalizare și modernizare, comparativ cu alte state membre din UE. Sunt necesare investiții în modernizarea și restructurarea fermelor și a întregului sector pentru a face agricultura competitivă.

În acest panel ne propunem să discutăm care sunt principalele cauze care împiedică tinerii să intre în sectorul agricol. Vom discuta care sunt principalele măsuri prevăzute în PNS pentru reînnoirea generațiilor și stabilirea tinerilor în mediul rural. Pe lângă aceasta, vom discuta și despre cum putem digitaliza și moderniza sectorul agricol.

 

Panel VI - Politica agricolă comună: Ce perspective pentru viitor?

Criza actuală pe care o traversează agricultura a evidențiat vulnerabilitățile acestui sector, cum ar fi dependența de importurile de îngrășăminte din țările terțe sau lipsa de diversificare a țărilor de proveniență. În plus, o altă problemă care se resimte mai ales la nivelul UE este dependența de importuri de culturi proteice, precum soia, din țările terțe și lipsa de diversificare a surselor de energie.

Criza aceasta este un semnal clar că sectorul agricol trebuie regândit. Avem nevoie de o strategie pe termen lung care să asigure autonomia strategică a agriculturii, punând fermierii în centrul său și asigurand o corelare între producția alimentară în toate aspectele sale (cantitate, calitate, diversitate, accesibilitate, siguranța sanitară), buna gestiune a resurselor naturale (fertilitatea solului, calitatea apei, biodiversitatea), dar și veniturile agricultorilor de la care se așteaptă să livreze cele de mai sus.

În acest panel vom discuta totodată cum își poate asuma România un rol de leadership în sectorul agricol. Ne dorim să explorăm modalitățile de a pune în valoare potențialul României de a deveni un jucător important pe piața agricolă, nu doar la nivelul UE, ci și la nivel internațional pentru produse unde are în mod evident avantaje comparative. 

Ascultă și ultimele episoade din podcastul PE înțeles, cu aceleași teme centrale: agricultura și mecanismele europene dedicate acestui sector.