Pe agenda noastră se află prioritățile europene pe care vrem să le aducem în actualitate și aici

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, a inaugurat, vineri, la Brașov, primul său birou local de europarlamentar, în prezența colegilor din conducerea filialelor PLUS și USR din regiune și alături de consilierul său parlamentar Anca-Raluca Majaru, cea care va coordona activitatea biroului.

În cadrul conferinței de presă, Dacian Cioloș a vorbit despre rolul pe care biroul său de europarlamentar îl va avea la Brașov și despre transpunerea principalelor obiective europene la nivel local.

”Astăzi deschidem acest birou europarlamentar aici. A fost această intârziere pentru că, față de ce ne planificasem noi inițial, în Parlament a trebuit să asumăm și eu, și ceilalți colegi din Delegația USR PLUS responsabilități la nivelul grupului politic pe care l-am creat în Parlamentul European, pe care îl reprezentăm. De atunci am avut mai multe acțiuni în țară, însă astăzi suntem în măsură să deschidem și acest birou europarlamentar.

Acest birou europarlamentar va avea ca principal rol să asigure legătura dintre comunitatea locală de aici, din Brașov, din regiune, și activitatea Delegației USR PLUS în Parlamentul European, în cadrul grupului Renew și în comisiile parlamentare de acolo.

Nu este întâmplător că am deschis acest birou europarlamentar la Brașov. Brașovul este o comunitate multiculturală exemplară, deci este și prin modul de viață local european. Sunt mulți români și de aici din zonă care au devenit europeni mai mult de nevoie într-un moment al vieții lor. Mă gândesc la cei din diaspora care sunt foarte bine conectați la chestunile europene, pentru că le trăiesc în fiecare zi, și la fel brașovenii și cei de aici din jur înțeleg tot mai bine o realitate, și anume că România este un stat membru al UE și că Europa înseamnă, de fapt, ceea ce și noi facem alături de celelalte state membre pentru ca Europa să arate așa cum o vrem noi.

România este acum al șaselea stat membru în UE după Brexit. UE este în fața mai multor provocări și România, de data aceasta, trebuie să fie un actor activ al acestui proces de transformare și de reînnoire a UE. Noi încă din perioada aderării ne-am obișnuit mai mult să servim ceea ce ne dau alții, să cerem anumite lucruri și să ne plângem că ni se impun anumite lucruri.

De data asta, chiar putem fi actori activi în ceea ce se întâmplă în UE și acest birou europarlamentar va avea și rolul de a pune în discuție subiecte care se află pe agenda europeană și care interesează direct nu doar România, dar și comunitatea de aici din Brașov atât pentru a face în așa fel încât deciziile care se iau în Parlamentul European să corespundă și cu așteptările mediului de afaceri de aici, ale organizațiilor neguvernamentale, ale cetățenilor de aici, dar și pentru ca ideile care vin de aici să le putem susține în Parlamentul European.

Acest birou europarlamentar este deschis de mine, dar noi, în Delegația USR PLUS, am luat decizia ca toate birourile europarlamentare pe care le deschidem să fie folosite în comun”, a declarat Dacian Cioloș.

În acest context, Dacian Cioloș a vorbit despre activitatea Delegației USR PLUS în Parlamentul European și despre ce impact vor avea la nivel local prioritățile europene aflate pe agenda europarlamentarilor Alianței.

”În cele mai bine de șase luni care au trecut din mandat, am început să punem în aplicare obiectivele din programul nostru electoral pe care l-am prezentat în campania pentru alegerile europarlamentare. Am spus atunci că Europa nu se poate construi decât în jurul statului de drept, al independenței justiției și al respectării și protejării valorilor și drepturilor fundamentale individuale și că trebuie să ne asigurăm că UE asigură pentru toate statele membre respectarea statului de drept de către toate guvernele și că vom cere constituirea unui mecanism de cooperare și verificare european, nu doar pentru România.

Deja există o propunere a Comisiei Europene pentru un astfel de mecanism, care va cuprinde toate statele membre, se va face o verificare anuală a modului în care funcționează instituțiile justiției, e respectat statul de drept, se pune în aplicare lupta împotriva corupției în toate statele membre și Comisia Europeană va putea să ia măsuri acolo unde va observa că guverne ale unor state membre nu respectă aceste principii. Deci un prim obiectiv este pe cale de a fi finalizat.

Pe agenda noastră se află prioritățile europene care acum sunt în dezbatere și pe care vrem să le aducem în actualitate și aici, în Brașov. De aceea astăzi, cu ocazia deschiderii biroului europarlamentar, avem deja o primă acțiune – o dezbatere cu reprezentanți ai mediului de afaceri de aici, cu reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, cu colegi de-ai noștri din PLUS și din USR, inclusiv candidați pentru alegerile locale în care vom dezbate Pactul Verde European și implicațiile asupra dezvoltării economice, sociale în această zonă.

Pentru anii următori, Comisia Europeană și-a fixat doi mari piloni în jurul cărora se vor învârti toate deciziile importante europene: Pactul Verde și transformarea digitală. Aceste două mari teme vor influența și modelul economic european, și evoluția societății europene și modul în care vor fi finanțate investițiile peste tot în UE, pornind de la Politica Agricolă Comună până la zona energetică, dezvoltare industrială, educație și ne dorim care aceste teme să le putem dezbate aici cu comunitatea locală în Brașov în așa fel încât oamenii nu doar să fie informați din timp legat de ceea ce se pregătește, să putem noi să contribuim în Parlamentul European cu idei provenind din experianța acestor oameni în așa fel încât deciziile care se vor lua în aceste domenii să creeze oportunități, și nu constrângeri și doar norme.

Ne dorim, și ăsta e obiectivul grupului politic pe care îl conduc, să vedem o economie verde care respectă resursele naturale, care promovează un model de dezvoltare durabilă, dar dorim ca deciziile care se iau la nivel european să creeze oportunități de dezvoltare, de investiții, de evoluție și nu blocaje, birocrație și constrângeri”, a detaliat liderul PLUS.