Participare la întâlnirile anuale ale Asociației Producătorilor de Porumb din România si ale Clubului Fermierilor Români

Am participat, astăzi, la întâlnirile anuale ale Asociației Producătorilor de Porumb din România si ale Clubului Fermierilor Români.

Am discutat cu fermierii despre noile priorități ale Uniunii Europene - pactul ecologic european și tranziția digitală, despre riscurile și oportunitățile pe care acestea la aduc pentru agricultura românească. Niciuna dintre aceste evoluții majore nu poate avea succes fără fermieri, fără ca agricultura să joace un rol central. Pentru asta, însă, agricultura trebuie să rămână conectată cu o societate din ce în ce mai exigentă, mai preocupată de mediu, de calitatea hranei, de o viață mai sănătoasă.

Politica agricolă comună (PAC) rămâne un instrument major pentru investiții. Eu și grupul politic pe care-l conduc în Parlamentul European, Renew Europe, am cerut Comisei Europene sa vină cu o politică agricolă care să rămână comună la nivel european, care să fie mai simplă, mai ușor de aplicat la nivel local și, mai ales, să sprijine toate felurile de agricultură. Nu sunt adeptul discriminării între fermieri din cauza mărimii sau puterii economice. Politica agricolă comună are suficiente resurse pentru a oferi instrumente pentru fiecare tip de fermă, care să le permită să investească și să fie mai bine conectate la piață.

Totodată, am subliniat că trebuie să menținem pe agenda europeană problema creșterii subvențiilor pentru fermierii din noile state membre la un nivel echilibrat cu cele din state membre mai vechi. În reforma PAC pe care am făcut-o în 2014, când am fost comisar european, am reușit să recuperăm o parte din diferență și subvențiile primite de fermierii din România au crescut de la an la an. Interesul pentru acest subiect pare mai scăzut azi la nivelul decidenților politici europeni.

Pe de altă parte, pentru a avea cu adevărat un cuvânt de spus, fermierii trebuie să iasă din lumea exclusiv agricolă și să se implice activ în definirea traiectoriei economice a României. Cu ceva mai multă viziune din partea oamenilor politici, cu ceva mai multă stabilitate și curaj în administrația publică, cu ceva mai multă și mai bună organizare din partea fermierilor, cred că avem capacitatea să facem și în agricultura din România ceea ce fac alții în alte state membre.