Întâlnire de lucru înaintea Consiliului European dedicat bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027

Astăzi, înaintea Consiliului European dedicat bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, am găzduit o întâlnire de lucru cu șefii de stat și de guverne și cu comisarii europeni din grupul Renew Europe, familia politică europeană din care face parte și Alianța USR PLUS.

Avem cu toții aceeași ambiție: aceea de a lansa un proces de reînnoire la nivel european. Reînnoirea Europei - am spus foarte clar că această ambiție trebuie să fie reflectată de viitorul buget UE.

Doar cu un buget european solid vom putea face investiții pentru a moderniza industria si agricultura, vom putea lupta împotriva schimbărilor climatice, vom crea locuri de muncă pentru tineri, vom face din transformarea digitală a Europei o oportunitate. Un buget european veritabil are nevoie de mai multe resurse proprii.

Totodată, bugetul european trebuie să reflecte valorile europene. De aceea, am subliniat că respectarea statului de drept nu poate fi o condiție facultativă - avem nevoie de un mecanism credibil și funcțional în cadrul bugetului UE, care să nu penalizeze cetățenii, ci guvernele, și să prevină derapajele iliberale din Europa.

Vor urma negocieri dure în Consiliul European. Vor urma apoi negocieri grele cu Parlamentul European. Grupul politic pe care îl conduc, Renew Europe, își va asuma pe deplin această responsabilitate în Parlamentul European. Nu peste mult timp ne vom întoarce către fermieri, către tineri, către cei care fac cercetare și inovare, către cei care muncesc pentru un trai mai bun și le vom explica ce am făcut pentru fiecare dintre ei. Trebuie să încetăm să mai vedem bugetul european ca pe o cheltuială. Este o investiție în viitorul Uniunii Europene și al cetățenilor ei.