Dintre prioritățile pe care le-am discutat cu premierul Orban la sfârșitul anului trecut, prea puține au fost atacate frontal de Guvernul PNL

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu premierul Ludovic Orban, context în care i-a reamintit acestuia că Executivul pe care îl conduce a bătut pasul pe loc în privința priorităților discutate în luna decembrie și i-a transmis că așteaptă „urgentarea luării unor decizii, în acest sens”.

„Am avut azi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, care se află la Bruxelles pentru mai multe discuții cu conducerea Comisiei Europene și cu șefi ai grupurilor politice din Parlamentul European. Sunt întâlniri importante pentru care l-am felicitat pe prim-ministrul Orban, pentru că în acest fel reconectează Guvernul României la dezbateri europene esențiale despre cadrul financiar multianual al UE și la oportunitățile de finanțare cu bani europeni pentru proiectele din țară în noul context al BREXIT, al Pactului Verde și ambiției UE de a investi tot mai consistent în digitalizare.

Am trecut însă și prin câteva teme interne pe care eu, PLUS și Alianța USR PLUS le considerăm urgente și pe care le-am mai discutat în decembrie.

Dintre prioritățile pe care le-am discutat cu premierul Orban la sfârșitul anului trecut, prea puține au fost atacate frontal de Guvernul PNL”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Liderul PLUS a enumerat, de asemenea, aceste priorități: „Până acum, s-a bătut pasul pe loc asupra alegerilor locale în două tururi și a alegerilor parlamentare anticipate, iar despre schimbarea legilor electorale pentru suplimentarea numărului de parlamentari pentru diaspora nu am mai auzit nimic. În discuția de azi, Ludovic Orban a fost clar în favoarea alegerilor în două tururi și a alegerilor anticipate, iar acest lucru este îmbucurător, de-acum așteptăm acțiune politică decisivă în acest sens.

Secția specială pentru magistrați nu a fost desființată, ci s-a citit în Guvern un Memorandum despre statutul acesteia care nu are niciun impact legislativ.

Nu avem încă un calendar clar pentru desființarea sau impozitarea drastică a pensiilor speciale cum nu este deloc satisfăcătoare distribuția banilor pentru investiții în infrastructura mare – autostrăzi, căi ferate și spitale.

Sprijinul nostru pentru Guvernul Orban a fost condiționat de aceste priorități acceptate de altfel de premier înainte de a fi votat în Parlament și așteptăm urgentarea luării unor decizii în acest sens”.