Despre reacția și coordonarea la nivel european în fața aspectelor economice și de sănătate ale crizei coronavirus

Am avut astăzi o conversație telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma ședinței Consiliului pe tema COVID-19, despre reacția și coordonarea la nivel european în fața aspectelor economice și de sănătate ale crizei coronavirus.

Am făcut apel la solidaritate între statele membre pentru a salva vieți și pentru a diminua consecințele sociale și economice ale epidemiei.

Renew Europe dorește un răspuns european puternic la această criză. Virusul nu are frontiere. Pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a ajuta economia noastră să răzbată, UE trebuie să conducă și să coordoneze răspunsul îndeaproape cu statele membre. Grupul Renew Europe este gata să adopte pașii necesari pentru luarea rapidă a deciziilor, dacă și când este nevoie.

Salut inițiativa președintelui Consiliului, Charles Michel, de a reuni liderii UE pentru a formula un răspuns la nivel european și anunțul președintelui Comisiei Europene privind crearea unui fond de investiții pentru combaterea coronavirusului. Însă trebuie să mergem mai departe și să construim un plan de acțiune cu adevărat european pentru a răspunde acestei crize cu o planificare pe termen scurt, mediu și lung. Suntem mai puternici împreună: fiecare cetățean din Europa va beneficia direct de coordonarea UE pe care o solicităm.

Guvernele și instituțiile UE ar trebui să pună grupurile cele mai vulnerabile în centrul strategiilor lor de sănătate, inclusiv prin furnizarea de măsuri de izolare adecvate și bine coordonate la nivel local, regional, la nivelul statelor membre și al UE, pentru a evita un scenariu care ar supune serviciile noastre de sănătate din întreagă Europă unor situații pentru care nu avem cum fi pregătiți.

Coordonarea UE și a autorităților naționale de sănătate este absolut esențială, precum și achiziționarea comună de echipamente de protecție și solidaritatea în distribuirea echipamentelor medicale pe teritoriul Uniunii Europene. Nu ar trebui să neglijăm nicio posibilitate pentru a găsi un vaccin și tratamente, mobilizându-ne capacitățile de cercetare și inovare și folosind capacitatea programelor Orizont 2020.

În plus, trebuie să fim vigilenți pentru a oferi cetățenilor informații precise și clare. UE are rolul de a identifica și combate teoriile conspirației și informațiile incorecte, răspândite online referitoare la COVID-19. Pe termen lung, suveranitatea UE ar trebui să fie consolidată în ceea ce privește producția de medicamente și echipamente strategice de sănătate, după caz.

În ceea ce privește aspectele economice, Uniunea Europeană trebuie să acționeze cu determinare și hotărâre pentru a se asigura că acest șoc nu se transformă într-o recesiune profundă. Salut disponibilitatea Comisiei Europene de a ajuta Italia prin acordarea temporară de flexibilitate, având în vedere evenimentele recente din Peninsulă, aflate în afara controlului guvernelor, și propunerea creării unui Fond de Investiții care să mobilizeze fondurile curente de coeziune, dar ar trebui să facem mai mult de atât.

Bugetul UE trebuie să fie mobilizat la maxim, prin canalizarea unei părți a fondurilor existente către cercetarea COVID-19 și sprijinirea afacerilor vulnerabile, dar și prin utilizarea rezervelor din bugetul UE. Între timp, Consiliul ar trebui să-și regândească abordarea cu privire la negocierea următorului Cadru Financiar Multianual. Nu ar trebui să punem Uniunea Europeană în poziția de a alege cu ce criză să se confrunte.

Astăzi, suntem atât într-o criză geopolitică, cât și într-o criză de sănătate. Următorul Cadru Financiar Multianual ar trebui să ofere mijloace prin care să putem face față amândurora.

Pe termen scurt, toate instrumentele Uniunii Europene, precum și cele naționale ar trebui să fie mobilizate pentru a sprijini întreprinderile și lucrătorii independenți care au nevoie. La nivel național, acest lucru ar însemna, de exemplu, oferirea de stimulente fiscale și reducerea de taxe pentru întreprinderi, precum și amânarea plăților TVA și a contribuțiilor la asigurările sociale. La nivel european, Banca Europeană de Investiții și Banca Centrală Europeană trebuie să fie solicitate să furnizeze rezerve de lichidăți de urgență și să mobilizeze finanțările suplimentare necesare. Trebuie să evităm pierderea locurilor de muncă.