Dacian Cioloș, la Digi24: Important e să avem un guvern instalat cu puteri depline cât mai repede

„Domnul Ludovic Orban, după modul în care a acționat în aceste ultime zile, din punctul nostru de vedere, s-a discreditat. PNL, la fel, pentru că noi puteam să avem azi un guvern deja instalat cu puteri depline, cu un premier propus de același PNL. Din diferite motive, jocuri politice iată că această decizie a fost întârziată. Acum important e să avem un vot cât mai rapid pentru acest guvern“, a declarat președintele PLUS, Dacian Cioloș, vineri, la Digi24, precizând că USR va vota pentru instalarea noului guvern.

„Noi am spus încă de ieri că vom merge cu o propunere pentru a fi foarte clari că nu ne ascundem de a ne asuma guvernarea în aceste momente dificile. Important e să găsim o soluție rezonabilă ca să avem un guvern instalat cât mai repede, un guvern care putea fi instalat de ieri dacă domnul Cîțu nu era presat să se retragă. În acest context a fost făcută propunerea noastră ca să dăm un semnal foarte clar că vrem stabilitate și instalarea urgentă a unui guvern, că în caz de nevoie suntem chiar noi gata să ne implicăm în acest proces. Domnul președinte a decis așa cum a anunțat astăzi. Important e să avem un guvern instalat cu puteri depline cât mai repede“, a răspuns Dacian Cioloș, întrebat cum vede faptul că președintele Iohannis a afirmat că a primit o singură propunere de premier la consultări, în persoana lui Ludovic Orban, în condițiile în care liderul USR, Dan Barna, l-a contrazis pe șeful statului, spunând că l-a propus pe liderul PLUS pentru funcția de prim-ministru.

Întrebat cum vede faptul că miniștrii vor fi audiați prin videoconferință, liderul PLUS a răspuns: „Este o situație excepțională nu doar în România și în alte țări din UE. Chiar și noi la nivel european în Parlamentul European avem ședințe de lucru folosind aceste instrumente video online. Și eu am avut acum două – trei zile o ședință cu prezidiul grupului pe care îl conduc ca să stabilim niște măsuri pentru săptămâna viitoare, când o să mă întorc la Parlamentul European să pregătim, foarte probabil, o sesiune de urgență a Parlamentului ca să adoptăm măsurile pe care Comisia Europeană le-a propus astăzi ca să ajutăm statele membre în lupta cu această criză. La fel și în România e foarte bine că se caută aceste soluții pentru că activitatea decizională a instituțiilor responsabile să nu fie blocată de măsurile care trebuie luate pentru a-i proteja pe cetățeni de răspândirea acestui virus“.

În ceea ce privește modul în care USR va vota mâine, Dacian Cioloș a reiterat faptul că „Alianța USR PLUS va susține orice formulă de guvern pe care și-o asumă președintele Iohannis“.

„Avem nevoie de un guvern instalat cu puteri depline cât mai repede. Noi am spus – nu considerăm că aceasta este varianta cea mai bună. Domnul Ludovic Orban, după modul în care a acționat în aceste ultime zile din punctul nostru de vedere s-a discreditat, și PNL la fel pentru că noi puteam să avem azi un guvern deja instalat cu puteri depline, cu un premier propus de același PNL. Din diferite motive, jocuri politice iată că această decizie a fost întârziată. Acum important e să avem un vot cât mai rapid pentru acest guvern. Colegii noștri de la USR vor vota pentru instalarea acestui guvern“, a adăugat Dacian Cioloș.

Liderul PLUS a afirmat că decretarea stării de urgență ar putea fi necesară la un moment dat. „O astfel de decizie se discută în CSAT unde trebuie puse pe masă toate datele necesare și acolo instituțiile decid dacă, pentru a putea să își facă treaba, e nevoie și de această măsură administrativă“, a punctat Dacian Cioloș.