Dacian Cioloș, în dialog cu brașovenii: E pentru prima dată când, după aderarea la UE, România poate să participe direct la luarea deciziilor

„Eu cred că problemele specifice pe care le avem pot fi rezolvate mai bine și mai ușor în măsura în care suntem conectați la realitățile care ne înconjoară. Practic, subiectele care fac agenda europeană pentru următorii ani sunt subiecte cu care ne întâlnim și noi și care vor determina nu doar orientarea finanțării, dar chiar modelul economic care se va dezvolta la nivel european în următorii ani”, a subliniat președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, vineri seară, la Brașov, în cadrul unei consultări cu cetățenii despre temele și domeniile care vor fi vizate de Pactul Ecologic European și noua agendă digitală.

„Astăzi ne-am propus să avem o primă discuție și o primă întâlnire pe unul din subiectele care va domina agenda UE pentru următorii ani, poate chiar un deceniu-două. Pentru că provocările care stau în fața noastră la nivel internațional sunt cele pe care le regăsim și în UE, și UE le abordează direct și vreau să discutăm despre aceste subiecte.

Eu cred că problemele specifice pe care le avem pot fi rezolvate mai bine și mai ușor în măsura în care suntem conectați la realitățile care ne înconjoară. Practic, subiectele care fac agenda europeană pentru următorii ani sunt subiecte cu care ne întâlnim și noi și care vor determina nu doar orientarea finanțării, dar chiar modelul economic care se va dezvolta la nivel european în următorii ani și în toate țările cu economie dezvoltată sau economie emergentă și anume: subiectul legat de cum adaptăm economia și societatea pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, felul în care ne raportăm la resursele naturale despre care începem să conștientizăm că nu sunt inepuizabile”, a afirmat Dacian Cioloș.

Al doilea subiect al dezbaterii, prezentat de Dacian Cioloș, a fost cel legat de tranziția digitală și “felul în care noile tehnologii digitale și inteligența artificială vor afecta nu doar economia, dar și funcționarea societății la nivel european și la nivel internațional”. „Ăsta este un subiect pe care, dacă nu îl tratăm, riscă să perturbe și el modul în care funcționează societatea și economia pentru că, vedeți, tehnologiile acestea digitale evoluează foarte mult, se pot face foarte multe lucruri cu ele și dacă nu suntem pregătiți pentru asta, riscăm să ne scape din mână.

Cele două teme au fost preluate de noua Comisie Europeană care tocmai s-a instalat și se vor regăsi, practic, în toate deciziile europene, proiectele legislative și în modul în care vor fi folosite și resursele financiare pentru dezvoltarea economică și socială.

Comisia Europeană a venit, deja, cu o comunicare privind Pactul Verde. Ăsta este, în modul de funcționare european, primul pas în care Comisia Europeană anunță intențiile de proiecte legislative care urmează să vină. Această comunicare setează viziunea și abordarea strategică.

În această comunicare se vorbește, în primul rând, de angajamentul UE de a ajunge la o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Asta înseamnă că până în 2050 prin modul în care vom reașeza funcționarea economiei, a industriei va trebui să ajungem în situația în care cât carbon emite industria, tot atât trebuie să fim în măsură să absorbim prin alte modalități. Asta înseamnă neutralitate carbonului.

UE vrea să facă primul pas important în direcția asta. Pentru a ajunge la acest obiectiv, Comisia Europeană propune statelor membre măsuri în diferite domenii ale economiei și societății, care sau să ducă la reducerea emisiilor de carbon, sau să crească capacitatea de a absorbi carbonul emis. Această decizie va afecta toate ramurile economiei, dar și ale funcționării societății în general.

Pentru că România este stat membru, cu puteri depline acum în UE, suntem al șaselea stat membru ca influență, cred că e pentru prima dată când, după aderarea României la UE, România poate să participe de data asta direct și nemijlocit la procesul de luare a deciziilor, la formularea priorităților și a soluțiilor pentru un subiect care va marca economia și societatea noastră pentru următoarele decenii.

Ăsta e scopul și obiectul discuției de astăzi: în primul rând să punem în scenă temele și domeniile care vor fi vizate de acest Pact Ecologic și deciziile care se vor lua la nivel european și care ar fi modalitățile prin care astfel de măsuri care să îmbine și să împace dezvoltarea economică, dezvoltarea industriei, modul nostru de viață cu obiectivul de a reduce impactul activității noastre asupra mediului și asupra resurselor care stau la baza activității noastre economice și sociale”, a detaliat Dacian Cioloș.