Dacian Cioloș: Suntem gata să mergem în Parlament și să prezentăm programul și echipa noastră de guvernare, singuri sau într-o alianță

„În tot acest amalgam de răzgândiri, poziția mea, a PLUS, dar și a Alianței USR PLUS rămâne aceeași. Credem că cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate. Doar acestea ne permit să evităm un an pierdut în incertitudini pentru România”, a afirmat președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, marți dimineață, în cadrul unei postări pe Facebook, reiterând faptul că PLUS e gata să intre la guvernare.

„Începând cu decizia Curții Constituționale de ieri, România a intrat în cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani. Acum mai puțin de o lună, o largă majoritate a partidelor parlamentare păreau dispuse să meargă spre alegeri anticipate, fapt care a și determinat căderea Guvernului. Peste noapte, PSD se răzgândește, iar PNL începe să șovăie. Președintele ne anunță că începe să nu mai creadă în alegeri anticipate, dar nu propune o soluție alternativă. Perspectiva cea mai probabilă pare cea de a rămâne șapte luni cu un guvern interimar.

În tot acest amalgam de răzgândiri, poziția mea, a PLUS, dar și a Alianței USR PLUS rămâne aceeași. Credem că cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate. Doar acestea ne permit să evităm un an pierdut în incertitudini pentru România. Avem nevoie doar de voință politică pentru a ajunge acolo. O desemnare a unui nou prim-ministru în următoarele câteva zile ne-ar readuce pe drumul corect.

Decizia Curții Constituționale de ieri poate avea probleme, dar suntem obligați să o urmăm. Dacă este nevoie de desemnarea unui prim-ministru care chiar să încerce să construiască o majoritate, deși șansele sunt infime, atunci așa să fie. Suntem gata să mergem în Parlament și să prezentăm programul și echipa noastră de guvernare, singuri sau într-o alianță. Dacă vom reuși, vom guverna, dacă nu, va fi făcut un nou pas către anticipate. Important este să nu rămânem blocați în nehotărârea actuală a altor actori politici. În astfel de crize, este nevoie de oameni hotărâți”,a afirmat Dacian Cioloș.

Afirmațiile lui Dacian Cioloș vin în contextul în care CCR a stabilit, luni, că există un conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier, potrivit HotNews.ro.

Conform unui comunicat de presă, CCR a stabilit că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că șeful statului trebuie să facă o nouă propunere.

În replică, președintele Klaus Iohannis a declarat că așteaptă motivarea Curții Constituționale, dar a admis că șansele pentru alegeri anticipate au scăzut sub 50%.