Cum combatem criza socială și economică?

Criza socială și economică ce însoțește pandemia trebuie combătută cu toată forța de Uniunea Europeană pentru a salva locurile de muncă amenințate și economia, în ansamblul ei.

O echipă de criză formată la nivelul europarlamentarilor Renew Europe a transmis ieri președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, o listă de măsuri suplimentare pentru combaterea pandemiei și a consecințelor acesteia. Pe lângă măsurile deja decise de Uniunea Europeană, credem că noile noastre propuneri pot contribui la salvarea de vieți și pot diminua multe consecințe provocate de noul coronavirus.

Susținem acțiunile pe care Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană le-au întreprins deja, dar credem că putem să facem mai mult pe termen scurt atât pentru a ajuta sistemul medical, cât și pentru a atenua amenințările economice ale crizei.

E nevoie să folosim cadrul legal deja existent pentru a transfera pacienții în zone mai puțin lovite de criză, pentru a ne asigura că fiecare cetățean european are parte de tratamentul de urgență de care are nevoie atunci când sistemul medical este suprasolicitat într-o regiune. Trebuie să ne coordonăm mai bine pentru a ne asigura că personalul medical are tot echipamentul de care este nevoie pentru a se proteja și a ne îngriji cu succes. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii sunt informați corect și clar despre această pandemie.

Iată câteva acțiuni imediate pe care le-am cerut pentru a combate această criză:

📌 Transportul pacienților cu COVID-19 care au nevoie de tratament de urgență între statele membre pentru a evita lipsa de tratament adecvat dacă un stat sau o regiune își atinge capacitatea maximă de terapie intensivă

📌 Deschiderea unui punct unic digital pentru cetățeni și personalul sanitar cu informații relevante despre noul coronavirus, accesibil în toate limbile europene

📌 Un departament special care să combată dezinformările, ca parte a efortului medical

📌 Măsuri care să sporească interoperativitatea sistemelor medicale din statele membre prin construirea unui task-force sanitar al UE pentru a combate criza socială și economică

📌 Fonduri europene adiționale semnificative pentru sprijinirea implementării în statele membre a programelor de protejare a locurilor de muncă. Trebuie să ne asigurăm că evităm concedierile chiar dacă statele din UE rămân fără resurse interne pentru a asigura ele însele acest lucru

📌 Utilizarea celor 4 miliarde de euro, bani prevăzuți în bugetul UE pentru 2020 pentru crize și evenimente neprevăzute pentru a diminua efectele negative ale COVID-19. Finanțarea unei "armate" de voluntari pentru ajutor comunitar care să ajute în efortul de combatere a pandemiei din prima linie. Aceștia pot susține efortul autorităților prin sprijin acordat ONG-urilor care adăpostesc grupuri vulnerabile în timpul măsurilor de autoizolare, prin distribuția de alimente pentru persoanele în vârstă.

Criza socială și economică ce însoțește pandemia trebuie combătută cu toată forța de Uniunea Europeană pentru a salva locurile de muncă amenințate și economia, în ansamblul ei.