COVID-19: Cum facem față acestei provocări?

Suntem la începutul unei crize care se dovedește a fi o imensă provocare pentru noi toți, pentru că nu ne-am mai confruntat cu așa ceva în timpul vieții noastre.

Trecem printr-o criză sanitară care va continua cu una economică și socială.

În acest context, cele mai multe decizii-cheie se iau și se aplică la nivel național și local, în funcție de amenințările pentru populație, firme, sistemul medical și cel administrativ. Avem apoi un nivel european de decizie, ajutor, coordonare și bune practici care pot testa solidaritatea între state și mobiliza mijloace comune de finanțare de urgență.

Decizia președintelui României de a decreta starea de urgență este una bună, dar ea trebuie clarificată repede pentru că deocamdată a stârnit mai multă panică, iar oamenii nu știu la ce să se aștepte. Această decizie ar trebui să asigure coordonarea eforturilor administrative, de reacție rapidă în sistemul de sănătate, de ordine publică menite să reducă răspândirea virusului, să permită statului să intervină și să identifice soluții rapide crizei cu care ne confruntăm.

👨‍⚕️Medicii și personalul medical - care vor fi în prima linie în săptămânile care urmează - trebuie pregătiți și dotați cu toată aparatura necesară pentru a avea grijă de cei mai fragili, afectați de coronavirus. Am semnale că sunt spitale unde există numai câte o mască de medic, altele unde nu există în acest moment nici una.

👥Responsabilitatea e și a noastră, a tuturor, nu doar a autorităților. Însă acestea din urmă trebuie să explice rapid măsurile de distanțare socială necesare pentru a preveni extinderea pandemiei. Iar noi trebuie să le respectăm pentru că așa îi vom proteja pe ceilalți, ne salvăm pe noi și limităm extinderea pandemiei.

🇷🇴 Guvernul are, de ieri, toate instrumentele necesare la îndemână și poate lua măsuri pentru a răspunde urgenței economice provocate de criza sanitară prin protejarea companiilor și salvarea locurilor de muncă ale oamenilor. Primii loviți sunt transportatorii, companiile din turism și HoReCa, organizatorii de evenimente și furnizorii de servicii, companiile care depind de lanțuri de aprovizionare din zonele afectate de COVID-19. Riscă să urmeze sectorul agro-alimentar.

Toți acești actori economici trebuie să aibă siguranța că vor beneficia de facilități fiscale și de injecții de capital pentru a acoperi lipsa de lichidități. Statul român trebuie să prioritizeze sectoarele strategice ale economiei.

Așteptăm ca Guvernul României să ia de urgență cel puțin următoarele măsuri:

  • suspendarea sau amânarea cu minimum trei luni a termenelor de plată pentru contribuțiile la bugetul de stat (impozite, contribuții la asigurările sociale etc.) pentru companii, IMM, liber profesioniști, persoane fizice autorizate
  • deschiderea unor linii temporare de credit fără dobândă pentru plata angajaților și a furnizorilor pentru companiile direct afectate de criza coronavirus
  • o măsură care poate fi luată imediat este plata restanțelor pe care le are statul față de companii din rambursări de TVA sau compensarea datoriilor statului către firme cu sumele pe care acestea le datorează la bugetul de stat.

🇪🇺 La nivel european, căutăm surse de finanțare pentru a evita o criză economică și socială. Ca președinte Renew Europe, sunt în legătură permanentă cu ceilalți lideri politici din Parlamentul European, cu Comisia Europeană, pentru a găsi cele mai rapide și potrivite măsuri de sprijin.

Un prim pachet de măsuri a fost prezentat deja de Comisia Europeană și îl vom aproba urgent în Parlamentul European. În pregătire, mai sunt decizii care să ajute statele, cetățenii și firmele să treacă cu bine acest moment complicat.

Însă eficiența acestor măsuri și finanțări va depinde de modul în care autoritățile române le vor accesa și aplica. Trebuie să acționăm rapid cu luciditate, coerență și solidaritate.

Menționez doar câteva dintre măsurile luate de Comisia Europeană, pe care Guvenul Romaniei le poate accesa în următoarele zile/săptămâni:

🔴 Inițiativa de investiții pentru a răspunde crizei create de COVID-19. Această inițiativă folosește în principal banii necheltuiți din fondurile de coeziune - România poate beneficia astfel de peste 3 miliarde de euro (dintr-un buget de 37 de miliarde de euro, disponibil la nivel european). Banii pot fi mobilizați rapid pentru cheltuieli legate de lupta împotriva coronavirus, pentru sprijinirea sistemului medical (de exemplu, achiziția de echipamente în spitale, măști, inhalatoare etc.). Totodată, din aceste fonduri, România poate finanța capitalul de lucru al IMM-urilor sau crea scheme de ocupare profesională de scurtă durată (adică poate acoperi costurile salariale pentru IMM-urile afectate de criză)

🔴 Flexibilizarea acordării ajutoarelor de stat către companiile afectate de criză. Guvernul trebuie să fie în contact direct cu Comisia Europeană pentru a discuta care sunt modelele de scheme de ajutor de stat de care este nevoie și care pot fi aprobate rapid.

🔴 Un miliard de euro va fi redirecționat din bugetul UE ca garanție către Fondul European de Investiții, pentru a stimula băncile să furnizeze lichidități IMM-urilor. Aceste garanții de risc vor mobiliza un capital de împrumuturi de aproximativ 8 miliarde de euro finanțare de care ar trebui să beneficieze 100.000 de IMM-uri la nivel european. Este esențial ca Guvernul României împreună cu băncile să facă acest mecanism funcțional în următoarele zile

🔴 Aproape 180 de milioane de euro din Fondul European de ajustare la globalizare prin care pot fi sprijiniți lucrătorii concediați și cei care desfășoară activități independente.

La nivel european, împreună cu Comisia Europeană, Consiliul și colegii din Parlamentul European, lucrăm la mobilizarea rapidă a acestor resurse. Alte pachete de sprijin vor urma. Dar, pentru a le accesa, e nevoie ca premierul Orban să pună AZI oameni capabili să stabilească rapid nevoile de achiziții în spitale și cele de sprijin pentru companii, să pregătească modificarea programelor operaționale și schemele de ajutor de stat, astfel încât banii să poată fi folosiți în zilele și săptămânile care urmează.

În zilele și săptămânile următoare trebuie să uităm de orice ambiții personale sau politice și să ajutăm sau să venim cu soluții la problemele care apar pentru a trece cu bine de această criză.

Suntem la începutul unei crize care se dovedește a fi o imensă provocare pentru noi toți, pentru că nu ne-am mai confruntat cu așa ceva în timpul vieții noastre.

Trecem printr-o criză sanitară care va continua cu una economică și socială.