Am promis că vom propune programe dedicate cu fonduri europene pentru zone cu grave probleme, precum Valea Jiului sau Gorj. E esențial ca România să nu adopte tehnica struțului

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, vorbește, în cadrul unui editorial intitulat „Pactul verde european și provocările pentru Guvernul României”, pentru Ziare.com, despre miza Pactului Verde/Ecologic European (European Green Deal) pentru România și despre riscurile pe care le comportă dacă clasa politică nu va înțelege urgența sa și, implicit, dacă „nu ne vom adapta administrativ și politic la această provocare”.

„Am promis că vom propune ca pentru următorul buget european să existe programe dedicate cu fonduri europene pentru zone cu grave probleme, precum Valea Jiului sau Gorj, care să trateze problemele sociale, economice și de mediu în pachete integrate de măsuri, astfel încât acestea să devină un ajutor real pentru autoritățile locale.

Sunt regiuni întregi care trebuie și pot fi ajutate să se reinventeze. Eu văd acest pact (Green Deal, n.r.) drept o oportunitate majoră de transformare socială, economică și industrială – atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru România.

Însă văd și riscuri foarte mari în cazul în care nu înțelegem urgența și nu ne adaptăm administrativ și politic la această provocare și, mai ales, dacă nu suntem capabili să propunem o viziune proprie de politici economice, industriale și de mediu care să contribuie la această tranziție.

Este esențial ca România să nu adopte tehnica struțului, să nu fie ca până acum, într-o permanentă defensivă pe chestiunile legate de mediu și de tranziție economică și să reușească să vină la negocieri cu o viziune coerentă“, scrie Dacian Cioloș în cadrul editorialului său.

Reamintim că PLUS Gorj a făcut apel la mobilizare, pe 4 decembrie, către toate formaţiunile politice din Gorj pentru a se implica în sprijinul introducerii județului în regiunea cu Investiţii Teritoriale Integrate (ITI) propusă de către Comisia Europeană, în contextul în care, la propunerea Executivului UE, pe cadrul financiar multianual 2021-2027 al UE, în România va exista instrumentul de Investiții Teritoriale Integrate – „ITI Valea Jiului”. Mai mult, potrivit PLUS Gorj, „ITI Regiuni miniere ale cărbunelui“ poate fi șansa atragerii de fonduri europene substanțiale în Gorj şi a creării multor locuri de muncă bine plătite în judeţ.