Abordarea USR PLUS privind numirile în funcții publice

Am transmis astăzi către colegii din USR și PLUS un mesaj despre abordarea noastră cu privire la numirile în funcții publice. Este o schimbare destul de importantă față de ceea ce se întâmplă de 30 de ani în administrația publică și este un principiu asumat și de colegii de coaliție.

Consider că e important ca ceea ce știu deja membrii USR PLUS să fie cunoscut și public, așa că redau mai jos mesajul intern transmis azi:

„Dragi colegi,

Proiectul nostru comun, USR și PLUS, a fost întotdeauna despre înnoirea politicii, despre profesionalism și competență în funcția publică. E firesc, pe de altă parte, să avem așteptări pentru munca pe care o depunem. V-ați asumat responsabilități în campanii, ați lăsat acasă familii sau v-ați neglijat serviciul, toate pentru binele proiectului USR PLUS.
Așa cum am spus-o de fiecare dată, ideea de recompensă nu poate însemna un rabat de la principiul înnoirii și profesionalismului. Funcțiile de demnitate publică nu pot fi și nu trebuie privite drept cadouri pe care cineva să le împartă. Trebuie să dăm exemplu celorlalte partide și, totodată, electoratului nostru că avem forța acestei schimbări de mentalitate, că noi trăim ceea ce spunem.

Vom acționa pe două planuri:
- vom include în Protocolul Coaliției de Guvernare principiul depolitizării administrației. Asta înseamnă că, în afara prefecților/subprefecților pentru care avem cadru legal reglementat, pentru funcțiile de conducere din deconcentrate care nu presupun asumări politice vom organiza concursuri transparente și corecte. Vom reda astfel demnitatea funcției publice locale, atât de afectate în acești 30 de ani de spectrul servilismului de partid.
- pentru funcțiile cu asumare politică, în administrația centrală și locală, vom organiza un proces de selecție pe bază de competențe profesionale, reprezentare și viziune politică. Avem deja baze de date cu membrii USR și PLUS care s-au implicat în pregătirea Programului de Guvernare. Ei vor fi primii la care vom apela, dar vom solicita pe domenii specifice și în funcție de nevoi și alți colegi sau susținători. În oricare dintre situații, o vom face transparent.

Este esențial să înțelegem că toată credibilitatea noastră politică depinde în aceste zile de modul în care abordăm responsabilitatea așezării actului guvernamental și de administrare. Asta ține de fiecare dintre noi, de felul în care vorbim cu cei de lângă noi, de mesajul dat celorlalți parteneri de coaliție în plan local“.