Împreună cu Ivan Patzaichin pentru Delta Dunării

L-am rugat, împreună cu Dan Barna, pe Ivan Patzaichin să conducă procesul de desemnare a guvernatorului Deltei și a conducerii executive a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), responsabilitate care a revenit USR PLUS după negocierile cu partenerii de coaliție.

Pe Ivan am onoarea să-l cunosc de mulți ani. Dincolo de performanțele sportive magice, i-am cunoscut și îi apreciez latura umană profundă, modestia, atașamentul lui deplin pentru pământul natal deltaic, care este o valoare și un simbol al României, așa cum este și Ivan.

Ne bucurăm că Ivan a acceptat să dea o mână de ajutor în acest proces prin care USR PLUS propune în premieră o desemnare transparentă și consultativă pentru stabilirea conducerii executive ARBDD.

Pentru începerea procesului de recrutare, Ivan Patzaichin va forma un grup consultativ reprezentativ pentru Delta Dunării din care să facă parte asociații și actori relevanți și cu interese de protecție a mediului dar și de dezvoltare comunitară diverse. Acest grup consultativ va avea rolul de a stabili mandatul viitorului guvernator, profilul ideal și elementele de competență necesare pentru a demara proiecte în sprijinul comunității. Grupul consultativ, va propune și o listă scurtă cu candidați posibili pentru această funcție.

USR PLUS consideră că viitorul guvernator al Deltei Dunării și echipa sa trebuie să regândească rolul ARBDD prin armonizarea obiectivelor de protecție a rezervației biosferei și a resurselor naturale, cu cele economice, sociale, dar și patrimoniul cultural și cu sprijinul și implicarea în decizii ale comunității locale și asociațiilor civice.
Numirea nu poate fi doar o simplă decizie politică, ci una care să implice comunitatea acestei rezervații naturale cu un potențial imens, în care e nevoie de o viziune împărtășită de toată comunitatea cu interese în Deltă, pentru ca un astfel de proiect de protejare a rezervației biosferei Delta Dunării să reușească.

Vreau să scoatem Delta Dunării din circuitul politizării, pentru că dezvoltarea durabilă a zonei e un obiectiv național și chiar european prin valoarea patrimoniului natural și cultural de acolo, dar și mărimea finanțărilor de la UE care pot fi atrase. Implicăm în această alegere a conducerii ARBDD, încă de la început, asociații de protecție a mediului, asociații de pescari, asociații care protejează patrimoniul cultural sau actori din turism, pentru că vrem o viziune împărtășită și asumată pentru viitorul Deltei și o colaborare strânsă între comunitate și administrație.

Nu vrem doar un efect de comunicare cu această acțiune, ci vrem să arătăm cum poate lucra statul împreună cu societatea, atunci când e vorba de administrarea bunurilor comune, cum e și Delta.